Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque.

Press enter to begin your search

Av min audition!

Sara Grabow / Det jeg har på hjerte  / Av min audition!

Av min audition!

I dag var jeg til audition på en musical. Jeg har ikke været til sådan noget før, og jeg havde faktisk glædet mig til endelig at prøve det, som mange andre i branchen jævnligt udsættes for.

Jeg ku godt lide materialet. Jeg ku godt se mig selv i rollen (omend jeg er en smule gammel, men hva…sidst jeg lavede musical i Jordens Søjler spillede jeg én på 14!) Og vigtigst: jeg kan mærke det kribler lidt i mit teaterblod!

Men wow sikke en øv-fornemmelse jeg gik hjem med bagefter!!

Her lidt fra min oplevelse:

Jeg kommer ind i et lokale med en håndfuld unge piger. Nogle er fra Sverige. En har en trøje, hvor der står musical-akadamiet. Energien er temmelig anspændt. En tynd væg deler dette lokale og selve audition-rummet, og det går hurtigt op for mig, at alt kan høres igennem væggen. En kvindestemme forsøger forgæves at ramme en meget høj tone i fuldregister, og nogle mandstemmer kommer med efterfølgende guidance. Det hele hørbart for os ventende. Jeg konstaterer i mit stille sind: Ok, jeg kommer til at synge for for et panel OG dem i venteværelset! Jeg slår mig afventende ned i en sofa. En smuk, svensk pige er på vej ud. Jeg spørger, om hun kunne sin tekst udenad. Hun kigger forvirret og uforstående på mig. “I’m sorry I dont understand…”. Jeg prøver på engelsk “did you sing it by heart?” hun svarede igen uforstående, og jeg prøver at mime et papir foran mig. “Oh I did the show already in Malmø -I know it!” Hun tager mig intenst på låret, idet hun undskylder sin forvirrethed. Hun smutter med en kollega. De skal nå et fly hjem til Stockholm.

Jeg blir kaldt ind.

Et tilsyneladende træt audition-panel kommer til syne. Instruktøren er en høj, engelsktalende, ældre herre. Kunstnertørklæde og hat kind-of-type. Jeg gir hånd, det er vist ikke normalt. Den er klam og kraftesløs. Han kigger lidt irriteret: “Who are you? We have nothing on you. There’s nothing in my papers about you.”

Jeg blir lidt paf. Jeg er da blevet spurgt, om jeg ville komme?! Nogen må da vide noget. Jeg får fremstammet “My name is Sara… I’m 38…” På famlende, nervøst engelsk, får jeg sagt noget om teaterkoncerter og Nikolaj Cederholm. Han kigger tomt på mig. En kæk repetitør holder humøret oppe, og slår den første sang an. Jeg synger. Jeg glemmer teksten. Det er ubehageligt. “Its my first audition. I’m a bit nervous”… “You’re doing good,“ siger en fyr opmuntrende. Han tilføjer på dansk: “Tænk ikke på teksten”.

Efter jeg har sunget, kigger den samme fyr lidt undersøgende på mig. Gider du at gøre det igen…? Og kan du prøvet at stå stille. Du hopper sådan lidt. Og så glide lidt mere på tonerne i enderne. Ikke hakke.

Jeg prøver at stå stille. Og glide.

Jeg synger en sang mere. De siger ikke noget. Jeg spørger “Var det det?” En lille pause. En siger “Ja tak.” Jeg lunter lidt forvirret ud af lokalet. I venteværelset er flere nye kommet til.

Jeg tager min jakke og min taske. Jeg siger farvel og tak for i dag. Ud i rummet.

Jeg føler mig trist. Tristheden hænger ved mig endnu. En dårlig smag i munden. Noget med formen. Auditionformen. Hvilken slags forestillinger gir det?

Og så spørger jeg mig selv, om musicalformen defineres af et meget højt og gerne skingert fuldregisterudbrud? Det tror jeg næsten, efter at have været vidne til 4 kvinders insisterende lyd gennem en tynd pap-væg.

Sara Grabow

4 Comments

  • Gert Ørnbøll

    4. april 2017 12:36

    Det lyder som om du er for stor og overkvalificeret til rollen. Jeg tror at du skal spille dig selv, det er du den bedste til Fortsæt med EneRum, den rummer din fremtids “reater” …

  • Anne Dalsgaard

    4. april 2017 17:52

    Kære Sara, måske har du bare et strækt og sundt barometer på at opfange kunstige steminger, som er det mest skadelige for en kunstner sjæl. Måske er der flere der går ud med den følelse, men man må jo ikke vise “svaghed” så det bliver gemt væk……..Klap dig selv på skulderen for at møde op (Som Woody Allen siger: Nr 1 : Show up to the audition) ….Done.! Man skal lige bide i sig at man ikke er den de leder efter…det er SÅ hårdt, men prøv ikke at tage det personligt….det er nogen gange noget med typer…..har prøvet at være den “forkerte type” til forskellige ting….Det er jo bare ærgerligt men der er intet galt med dig…de leder måske efter en der er to m høj og har hugtænder 🙂 !!!!!! Du er så fin og samlet og sjælelig (så dig i et stykke af Rolf Heim på Folkehøvleren for nogle år siden) og det løftede sig hver gang du skule synge…….Bliv i dig selv og lad ikke denne oplevelse spejle sig i din indre skaberkraft og kunstnersjæl, for det er en sjældenhed at have det du har !!! Bedste hilsner Anne Dalsgaard