Kim Larsen??? Balance i tingene…

Hvorfor skal du nu fortolke Kim Larsen, kunne nogle måske dristes til at sige. Har du ikke nok i din far? Og dit eget? Hvad er det egentlig for en rodebutik?

Her er mit mellemlange svar:

Da jeg var barn, voksede jeg op med den opfattelse, at Kim Larsen var min fars fjende. Som en konkurrerende troubadur på det danske musikmarked, var det en nem og hurtig konklusion. Ergo vendte jeg Kim Larsen sangene ryggen “pfffff!!! Ikke fint nok!” “ud!” (-som prinsessen i Svinedrengen proklamerer).

Senere erfarede jeg til min store forargelse, at mange havde det med Sebastian sange, som jeg med Larsen-sange: “Ud -ikke fint nok!”.

Jeg begyndte at gruble over hvornår noget egentlig er fint nok. Jeg grubler stadig!:)

Jens Fogh udfordrede mig og spurgte, om jeg kunne tænke mig at lave en Kim Larsen musikgudstjeneste, og jeg sagde straks ja. Tiden er rigtig til det nu.

Til mine onsdagsaftener på ungdomspsyk på Bispebjerg hospital, har jeg lært meget. Bl.a. Hvad Kim Larsen sangene betyder for dansk musikkultur. Det burde selvfølgelig ikke være nogen overraskelse, men her har jeg set sangene vække noget ur-agtigt i menneskets hjerte. Set unge med svære traumer begynde at synge frit og hengivent. 

Balance i tingene er at få Larsens enkle gårdsange ind i det hellige, sfæriske rum. For vi har også brug for dem der!

Her er der et sprog hvor alle kan være med. Rundt om bålet, over opvasken og sågar også nu i det eftertænksomme kirke-rum -symbolet på vores eget indre rum!

Det der er hele pointen er at få en balance i sang og publikumsoplevelse. En oplevelse hvor sangen ikke står i vejen for sig selv. Som salmerne efterhånden er begyndt at spænde ben for sig selv -tiden er løbet fra dem. Desværre kan man sige. Vi har ikke tid til den fordybelse de kræver. Det vigtige er kontakten til følelsen. Det der gør, at vi er mennesker, der lever her på jorden. At vi får lov til at være der uden alle vores fjollede, mentale, krampagtige forsøg på at være finere end følelsen. Mentale, kontrollerede og ufrie.

Kim Larsen! Tak for dine melodier og ord. Jeg vil forsøge at sende dem mod hvælvingerne med en lysere stemme og måske finder dine hjertelige og  jordbundne ord og melodier et øjebliks hvile et udefinerbart sted mellem himmel og jord.